Pieczeń wieprzowa
Przygotowana w pomarańczowej glazurze doskonale sprawdza się w roli dania głównego.
Przygotowanie
Mięso umyj, wytrzyj do sucha, skórę ponacinaj w romby. Posyp solą i pieprzem. Marmoladę wymieszaj z miodem, posmaruj mięso. Ułóż je w brytfance i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 1,5 godziny. Po ok. 30 minutach podlej mięso 250 ml wody. Ziemniaki obierz, gotuj około 20 minut w posolonej wodzie.
Pomarańczę sparz wrzątkiem, wytrzyj, pokrój w plasterki. Brokuły oczyść, podziel na różyczki. Natkę pietruszki posiekaj. Ziemniaki odcedź. Brokuły gotuj 6-7 minut w posolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, zrumień na nim ziemniaki. Gotowe mięso wyjmij z brytfanki, trzymaj w cieple, żeby nie wystygło. Sos z dna brytfanki przecedź przez gęste sitko, usuń z powierzchni tłuszcz, następnie wymieszaj z sokiem pomarańczowym i zagotuj. Zagęść go sosem pieczeniowym z torebki. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Pozostałe masło sklaruj na patelni.
Zobacz także: