Pieczeń wieprzowa w ziołach

123RF/PICSEL

Składniki

  • pieprz
  • szczypta suszony rozmaryn
  • 1/2 masło
  • 2 łyżki musztarda
  • cukier
  • 1 cebula
  • po łyżce siekana natka, kolendra, tymianek
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułka tarta
  • 2 łyżki olej
  • skórka i sok z cytryny
  • sól
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • olej do smażenia
5-6 osób

Polędwiczki umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Olej mocno rozgrzej na dużej patelni, podsmaż na nim polędwiczki z obu stron na średnim ogniu. Zdejmij z patelni, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Cebulę obierz i posiekaj. Łyżkę masła rozgrzej w tłuszczu, na którym było smażone mięso. Dodaj cebulę, zeszklij na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Zdejmij z ognia. Do cebuli dodaj posiekane zioła, oliwę oraz jajko wymieszane z tartą bułką. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Polędwiczki dokładnie posmaruj musztardą. Następnie przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch mięsa obtocz przygotowaną masą ziołową, dobrze przyciśnij. Formę wstaw do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Polędwiczki piecz około 20-30 minut w temperaturze 180° C.

Resztę masła rozgrzej na patelni. Dodaj do niego listki natki pietruszki i drobniutko otartą skórkę z cytryny, wymieszaj. Przypraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny. Sos podawaj osobno w sosjerce. Pieczeń doskonale smakuje z zieloną sałatą skropioną sosem winegret oraz pomidorkami koktajlowymi.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas