Reklama

Pieczeń wołowa w papryce

Pieczeń wołowa w papryce idealnie pasuje na wyśmienity obiad.

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 0,5 kg papryki
  • pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 1 kg wołowiny na pieczeń
  • 1 cebula

Mięso przyprawić solą i pieprzem, natrzeć olejem i odstawić do lodówki najlepiej na noc. Po tym czasie obsmażyć mięso z każdej strony na rozgrzanym oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem w nagrzanym do 180°C piekarniku, przez ok. 1 godzinę. W czasie, gdy mięso się piecze, przygotować warzywa. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, czosnek obrać, pokroić w plasterki, cebulę posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę i na końcu pomidory, doprawić solą i pieprzem. W połowie pieczenia obłożyć warzywami mięso.

Reklama

Podawać z warzywami i ziemniakami.

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: pieczeń wołowa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy