Reklama

Pieczeń z fasolką i marchewką z ziołami

Żeby pieczeń po pokrojeniu na plastry miała ciekawy wygląd, można do niej włożyć np. gotowane warzywa, jajka, podroby czy parówki. Czasem dodaję nawet owoce.

Czas przyrządzenia: 75 minut
Składniki dla: 8

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 250 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • kajzerka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kg ziemniaków
  • po pęczku świeżej pietruszki, oregano, tymianku
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • bułka tarta

1. Obrane marchewki gotujemy w osolonej wodzie 10-12 minut razem z rozmrożoną fasolką, odcedzamy. Kajzerkę moczymy w wodzie, odciskamy. Obrane cebule drobno siekamy.

2. Do mięsa dodajemy jaja, odciśniętą kajzerkę, cebulę, koncentrat pomidorowy, doprawiamy pieprzem i solą, wyrabiamy. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy połowę masy mięsnej, układamy fasolkę i marchewkę, przykrywamy pozostałym mięsem. Pieczemy 50-60 minut w 180ºC.

3. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut, odcedzamy i studzimy. Kroimy w grube plastry i podsmażamy na oleju na jasnozłoty kolor.

Reklama

4. Pieczeń przekładamy na półmisek, kroimy na plastry. Posypujemy drobno posiekanymi oregano, tymiankiem, pietruszką i obkładamy pieczonymi ziemniakami. Podajemy z surówkami.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy