Pieczeń z suszonymi pomidorami
Przeciery, pomidory z puszki i suszone dodadzą smaku wielu potrawom. Doskonale sprawdzą się w połączeniu z mięsem, makaronem i pieczywem.

Składniki
- 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (łopatki, karkówki)
- 2 jajka
- kajzerka
- szklanka mleka do namoczenia bułki
- 4 ząbki czosnku
- słoik suszonych pomidorów w oleju (240 g)
- łyżka majeranku
- łyżeczka kminku mielonego
- 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz i wędzona papryka w proszku
- łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Bułkę namocz w lekko podgrzanym mleku, a gdy nasiąknie, dobrze odciśnij.
2. Wymieszaj mięso z jajkami, bułką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
3. Odsącz z oleju suszone pomidory, pokrój je w kostkę i dodaj do mięsa. Dokładnie wymieszaj.
4. Nasmaruj formę olejem i wyłóż do niej masę mięsną. wyrównaj wierzch mokrą dłonią lub łyżką.
5. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez ok. godzinę.
6. Przestudź pieczeń, zanim wyjmiesz ją z foremki. Doskonała na ciepło do obiadu i na zimno do chleba.
Zobacz także: