Reklama

Pieczeń z tymiankiem

Składniki

  • kilogram schabu bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • po pół pęczka natki pietruszki i świeżego tymianku
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 -3 plasterki cytryny
  • sól, pieprz

1. Mięso krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i usuwamy błonki oraz tłuszcz. Wierzch schabu, wzdłuż, nacinamy nożem, by powstały trzy głębokie kieszenie.

2. Umytą i osuszoną natkę oraz tymianek w miarę drobno siekamy. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę i mieszamy z natką i tymiankiem. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek i skórkę cytrynową, mieszamy. Powstałą masę  przekładamy do trzech kieszeni w mięsie, dociskamy i obwiązujemy ścisło schab sznurkiem. Całość oprószamy z każdej strony pieprzem i solą. 

Reklama

3. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy plastry cytryny, podlewamy pół szklanki wody i pieczemy 50 minut w 180ºC. Zdejmujemy sznurek i kroimy mięso w plastry. Podajemy, np. z duszoną fasolą z warzywami.


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy