Pieczeń z tymiankiem

Składniki
- kilogram schabu bez kości
- 2 ząbki czosnku
- po pół pęczka natki pietruszki i świeżego tymianku
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 -3 plasterki cytryny
- sól, pieprz
1. Mięso krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i usuwamy błonki oraz tłuszcz. Wierzch schabu, wzdłuż, nacinamy nożem, by powstały trzy głębokie kieszenie.
2. Umytą i osuszoną natkę oraz tymianek w miarę drobno siekamy. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę i mieszamy z natką i tymiankiem. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek i skórkę cytrynową, mieszamy. Powstałą masę przekładamy do trzech kieszeni w mięsie, dociskamy i obwiązujemy ścisło schab sznurkiem. Całość oprószamy z każdej strony pieprzem i solą.
3. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy plastry cytryny, podlewamy pół szklanki wody i pieczemy 50 minut w 180ºC. Zdejmujemy sznurek i kroimy mięso w plastry. Podajemy, np. z duszoną fasolą z warzywami.
Czerwona nie tylko na odchudzanie
Słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości i ziemistego smaku. Najczęściej spotykany rodzaj czerwonego naparu to pu-erth, ale są też oolong i puszong. Wszystkie są herbatami fermentowanymi. Jednak w smaku najlepsza jest pu-erth. Warto się do niej przekonać, bo w tym napoju jest moc!





