Pieczona golonka w piwie
Golonki umyj, a następnie skórkę każdej porcji ponacinaj ostrym nożem w kratkę. Natrzyj je solą oraz pieprzem, a także drobno tłuczonymi owocami jałowca i pozostaw w przyprawach na noc w lodówce.
Cebule obierz, pokrój w plasterki. Golonki obsmaż na smalcu razem z cebulą i przełóż wszystko do brytfanki.
Początkowo piecz golonki godzinę w temperaturze 200-220° C. Podczas pieczenia polewaj je często piwem oraz wytwarzającym się sosem. Gdyby było go za mało, polewaj większą ilością piwa (lub piwa z wodą). Na dnie naczynia zawsze powinien być sos.
Po godzinie zmniejsz temperaturę do 180° C i piecz kolejną godzinę. Po wyłączeniu piekarnika pozostaw jeszcze mięso na 5-10 minut w piecu, a następnie wyjmij je i przełóż na półmisek. Sos z pieczenia golonek przypraw solą oraz pieprzem i podawaj osobno w sosjerce.
Golonkę podawaj z ciemnym pieczywem lub pieczonymi ziemniakami, surówką z kapusty kiszonej, musztardą oraz dobrze schłodzonym chrzanem