Pieczona kapusta po wołyńsku
Na Ukrainie kapustę po wołyńsku jada się najczęściej jako osobną przekąskę, choć pojawia się ona także w towarzystwie dania głównego – jako sałatka.
Składniki:
1 średnia kapusta (zwykła)
czosnek
sól
natka pietruszki
koperek
500 ml zalewy z ogórków kiszonych
100 ml oleju
przepis dla 6-8 osób
1. Umyj kapustę i pokrój ją w ćwiartki.
2. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i zapiecz kapustę, aż zmieni kolor na lekko brązowy.
3. Zarumienioną kapustę pokrój na mniejsze kawałki.
4. Wyciśnij czosnek i utrzyj go z olejem, solą, pietruszką i koperkiem.
5. Zalej kapustę zalewą z ogórków kiszonych i dodaj czosnek z przyprawami.
6. włóż sałatkę na kila godzi do lodówki.