Pieczona pierś z kurczaka z warzywami
Aby ten rodzaj drobiu zachował kruchość i soczystość, trzeba pamiętać o marynacie. Mięso skruszeje, jeśli dodasz do niego sok z cytryny, musztardę, ocet winny lub białe wino. Połącz wybrany składnik z oliwą i ziołami. One dodadzą potrawie smaku i aromatu.
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj marynatę: rozgnieć w moździerzu nasiona kolendry i gorczycy. Dodaj oliwę, musztardę i syrop klonowy lub miód. Wsyp dużą szczyptę soli i pieprzu oraz dodaj obraną i drobno posiekaną szalotkę. Energicznie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
2. Piersi kurczaka umyj i osusz. Posmaruj marynatą.
3. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż plastrami boczku. Na nich ułóż piersi kurczaka. Wlej sześć łyżek wody i wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piecz przez 20-25 minut.
4. Papryki umyj i usuń gniazda nasienne. Cebule obierz. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki. Posmaruj resztą marynaty i razem z czosnkiem ułóż na blasze. Włóż do piekarnika i piecz przez 20-25 minut w 200 st. C.
5. Upieczoną pierś pokrój i posyp posiekaną natką.
Zobacz także: