Reklama

Pieczona pierś z kurczaka z warzywami

Aby ten rodzaj drobiu zachował kruchość i soczystość, trzeba pamiętać o marynacie. Mięso skruszeje, jeśli dodasz do niego sok z cytryny, musztardę, ocet winny lub białe wino. Połącz wybrany składnik z oliwą i ziołami. One dodadzą potrawie smaku i aromatu.

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 6

Składniki na kurczaka

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 2 cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 pęczka natki pietruszki

Składniki na marynatę

  • 1 szklanka oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj marynatę: rozgnieć w moździerzu nasiona kolendry i gorczycy. Dodaj oliwę, musztardę i syrop klonowy lub miód. Wsyp dużą szczyptę soli i pieprzu oraz dodaj obraną i drobno posiekaną szalotkę. Energicznie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. 

2. Piersi kurczaka umyj i osusz. Posmaruj marynatą. 

3. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż plastrami boczku. Na nich ułóż piersi kurczaka. Wlej sześć łyżek wody i wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piecz przez 20-25 minut. 

4. Papryki umyj i usuń gniazda nasienne. Cebule obierz. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki. Posmaruj resztą marynaty i razem z czosnkiem ułóż na blasze. Włóż do piekarnika i piecz przez 20-25 minut w 200 st. C.

5. Upieczoną pierś pokrój i posyp posiekaną natką.   

Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: Pierś z kurczaka | kurczak | warzywa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy