Pieczona wieprzowina w cieście
Przepis: Ching-He Huang
Stopień trudności: średni
W dużej misce połącz wszystkie składniki marynaty. Dodaj wieprzowinę, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Podgrzej piekarnik do 175 stopni C.
Wyjmij wieprzowinę z marynaty. Marynatę odstaw na później. Połóż wieprzowinę na blachę do pieczenia i piecz przez 40 minut lub do czasu, gdy mięso dojdzie do temperatury 60°C.
Gdy mięso się piecze, zagotuj marynatę w garnku. Gdy dojdzie do wrzenia, można ją zdjąć z ognia. W połowie pieczenia należy posmarować mięso 2 łyżkami marynaty. Resztę marynaty schłodź do temperatury pokojowej.
Gdy wieprzowina dojdzie, wyjmij ją z piekarnika i odstaw na 15 minut, następnie pokrój wieprzowinę w kostkę grubości 1 cm. Wymieszaj mięso w schłodzonej marynacie. Mięso powinno być w temperaturze pokojowej podczas wypełniania ciasta.
Podgrzej piekarnik do 200°C.
Pokrój ciasto na dwanaście 7-centymetrowych kwadratów. Posmaruj krawędzie każdego kwadratu ubitym jajkiem i wyłóż kopiastą łyżeczkę wieprzowiny na środek każdego kawałka ciasta. Zawiń ciasto na pół tworząc trójkątny kształt. Wierzchołki trójkąta zawiń w dół.
Połóż na papierze do pieczenia. Wierzch posmaruj jajkiem i posyp sezamem. Piecz w piekarniku przez 18-20 minut, aż ciasto stanie się złociste. Podawaj natychmiast.
**Uwaga: Marynaty wystarczy na 650 g wieprzowiny. Kup całą polędwiczkę i odkrój potrzebne 250 g. Marynuj i piecz oba kawałki, drugi kawałek można wykorzystać na zrobienie kanapek, smażonego ryżu lub sałaty z pieczoną wieprzowiną!
"Ching ratuje restauracje", weekendy o 2:00 w Polsat Food Network