Reklama

Pieczona wieprzowina w cieście

Przepis: Ching-He Huang


Stopień trudności: średni

Czas przyrządzenia: 1 godzina 10 minut, plus marynowanie Czas gotowania: 1 godzina
Składniki dla: dla 4 osób jako przystawka

Składniki na marynatę:

  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki imbiru, obranego i drobno startego
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego Shaohsing lub wytrawnej sherry
  • 2 łyżki sosu z żółtej fasoli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szczypta soli morskiej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 250 g polędwiczki wieprzowej**

Składniki na ciasto:

  • 1 opakowanie (500 g) gotowego ciasta
  • 1 jajko, ubite
  • sezam do posypania

W dużej misce połącz wszystkie składniki marynaty. Dodaj wieprzowinę, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

 Podgrzej piekarnik do 175 stopni C.

 Wyjmij wieprzowinę z marynaty. Marynatę odstaw na później. Połóż wieprzowinę na blachę do pieczenia i piecz przez 40 minut lub do czasu, gdy mięso dojdzie do temperatury 60°C.  

 Gdy mięso się piecze, zagotuj marynatę w garnku. Gdy dojdzie do wrzenia, można ją zdjąć z ognia. W połowie pieczenia należy posmarować mięso 2 łyżkami marynaty. Resztę marynaty schłodź do temperatury pokojowej.

Reklama

  Gdy wieprzowina dojdzie, wyjmij ją z piekarnika i odstaw na 15 minut, następnie pokrój wieprzowinę w kostkę grubości 1 cm. Wymieszaj mięso w schłodzonej marynacie. Mięso powinno być w temperaturze pokojowej podczas wypełniania ciasta.

 Podgrzej piekarnik do 200°C. 

 Pokrój ciasto na dwanaście 7-centymetrowych kwadratów.  Posmaruj krawędzie każdego kwadratu ubitym jajkiem i wyłóż kopiastą łyżeczkę wieprzowiny na środek każdego kawałka ciasta. Zawiń ciasto na pół tworząc trójkątny kształt. Wierzchołki trójkąta zawiń w dół.

 Połóż na papierze do pieczenia. Wierzch posmaruj jajkiem i posyp sezamem. Piecz w piekarniku przez 18-20 minut, aż ciasto stanie się złociste. Podawaj natychmiast.

 **Uwaga: Marynaty wystarczy na 650 g wieprzowiny. Kup całą polędwiczkę i odkrój potrzebne 250 g. Marynuj i piecz oba kawałki, drugi kawałek można wykorzystać na zrobienie kanapek, smażonego ryżu lub sałaty z pieczoną wieprzowiną!

"Ching ratuje restauracje", weekendy o 2:00 w Polsat Food Network


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy