Pieczone jabłka na przewlekłe zaparcia
Przede wszystkim usprawnią przemianę materii oraz ułatwią wypróżnienie. Przy okazji obniżą też poziom cholesterolu i zapobiegną przybieraniu na wadze.

Składniki:
- Jabłka - o tej porze roku najlepsza jest szara reneta
- rodzynki
- cynamon
- miód
Przygotowanie:
Z umytego jabłka zetnij wierzch i wydrąż środek. Do wgłębienia wsyp kilka rodzynek, posyp cynamonem i przykryj ściętą częścią. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°. Piecz ok. 20-30 minut. Jedz gorące lub ostudzone.
Dodanie rodzynek sprawi, że danie zyska więcej błonnika, a cynamon przyspieszy przemianę materii. Jabłko możesz też polać łyżeczką miodu, który wzmocni organizm.
Na kolejnej stronie dowiesz się, dlaczego warto jeść pieczone jabłka

Jak działają?
Pieczone jabłka, podobnie jak surowe, zawierają sporą ilość pektyn i błonnika. Pektyny przyśpieszają przemianę materii, oczyszczają organizm z toksyn i regulują poziom cholesterolu we krwi.
Błonnik z kolei usuwa zbędne resztki pokarmowe z jelit (likwiduje zaparcia) i syci na dłużej. Pieczone jabłka, są łatwiejsze do strawienia, dzięki temu są polecane szczególnie osobom starszym. Nie trzeba ich też dodatkowo dosładzać, bo poprzez utratę wody podczas pieczenia w naturalny sposób stają się słodsze.
W związku z tym, że mają nieco więcej kalorii niż surowe zaleca się zjadanie nie więcej niż 2 owoców w ciągu dnia, najlepiej 2 godziny po posiłku. Ważne! Jedynym minusem tego deseru jest to, że pod wpływem wysokiej temperatury jabłka tracą spore ilości witaminy C.
Zobacz również: