Reklama

Pieczone jabłka na przewlekłe zaparcia

Przede wszystkim usprawnią przemianę materii oraz ułatwią wypróżnienie. Przy okazji obniżą też poziom cholesterolu i zapobiegną przybieraniu na wadze.

Składniki:

  • Jabłka - o tej porze roku najlepsza jest szara reneta
  • rodzynki
  • cynamon
  • miód

Przygotowanie:

Z umytego jabłka zetnij wierzch i wydrąż środek. Do wgłębienia wsyp kilka rodzynek, posyp cynamonem i przykryj ściętą częścią. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°. Piecz ok. 20-30 minut. Jedz gorące lub ostudzone.

Dodanie rodzynek sprawi, że danie zyska więcej błonnika, a cynamon przyspieszy przemianę materii. Jabłko możesz też polać łyżeczką miodu, który wzmocni organizm.

Reklama

>>> Na kolejnej stronie dowiesz się, dlaczego warto jeść pieczone jabłka<<<

Jak działają?

Pieczone jabłka, podobnie jak surowe, zawierają sporą ilość pektyn i błonnika. Pektyny przyśpieszają przemianę materii, oczyszczają organizm z toksyn i regulują poziom cholesterolu we krwi.

Błonnik z kolei usuwa zbędne resztki pokarmowe z jelit (likwiduje zaparcia) i syci na dłużej. Pieczone jabłka, są łatwiejsze do strawienia, dzięki temu są polecane szczególnie osobom starszym. Nie trzeba ich też dodatkowo dosładzać, bo poprzez utratę wody podczas pieczenia w naturalny sposób stają się słodsze.

W związku z tym, że mają nieco więcej kalorii niż surowe zaleca się zjadanie nie więcej niż 2 owoców w ciągu dnia, najlepiej 2 godziny po posiłku. Ważne! Jedynym minusem tego deseru jest to, że pod wpływem wysokiej temperatury jabłka tracą spore ilości witaminy C.

Zobacz również:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy