Pieczone pierogi
Zaskakująco smaczny sposób na pierogi. Nieco inne, niż tradycyjnie, ale jakie pyszne!
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto połącz i zagnieć. Przełóż do miski, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia.
2. Papryki, bakłażany, cebulę i pomidory pokrój w kostkę. Całość przełóż do naczynia razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Wlej 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów i wymieszaj.
3. Warzywa ułóż na blasze i piecz przez 30 minut w temperaturze 220°C. Następnie przełóż je do naczynia i dodaj oregano oraz 5 suszonych pomidorów pokrojonych w paski. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Wystudź.
4. Ciasto podziel na 8 równych części i rozwałkuj na półcentymetrowe placki. Na każdy nałóż po dwie łyżki farszu i sklej jak pieróg. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, oprósz papryką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 250°C przez 12 minut.
Zobacz także: