Pieczone ruskie pierogi
Tradycyjnie ruskie pierogi się gotuje, ale ja zdecydowanie wolę wersję pieczoną. Twaróg w farszu zastępuje tofu z sokiem z cytryny. Przepis pochodzi z książki Idy Kulawik "Roślinna kuchnia polska".
Przygotowanie:
Przygotuj farsz. Ziemniaki ugotuj. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Tofu rozgnieć, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
Rozgnieć ziemniaki i dodaj do nich tofu i cebulę z olejem. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać pokrojoną natkę pietruszki lub posiekany szczypiorek.
Przygotuj ciasto. Pokrusz drożdże w misce, dodaj łyżkę mąki, cukier i szklankę (250 ml) ciepłej wody, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodaj do miski olej, sól i resztę mąki. Wymieszaj dokładnie i przez chwilę wyrabiaj ciasto rękami. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw je w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, żeby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez chwilę na oprószonych mąką blacie lub stolnicy, a następnie rozwałkuj na cienki placek i miseczką wytnij z niego koła. Na każde kółko nałóż farsz i sklej. Ułóż pierogi na papierze do pieczenia i piecz około 20 minut w temperaturze 190-200 stopni (aż się zarumienią).
Wskazówki: Jeżeli chcesz, żeby pierogi miały więcej wartości odżywczych i były bogatsze w błonnik, możesz zrobić ciasto z pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej albo połowę mąki zastąpić mąką pełnoziarnistą.
Zobacz także: