Pieczone żeberka w miodowej glazurze
Przepis na kruche żeberka w aromatycznej, miodowej glazurze.

Składniki
- 450 g żeberek wieprzowych
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki papryki wędzonej
- łyżeczka papryki ostrej
- łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 300 g ziemniaków
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
W misce przygotowujemy marynatę, mieszamy: miód, sos sojowy oraz ketchup. Pokrojone żeberka i suche przyprawy wkładamy do marynaty. Odstawiamy na 30 minut. Żeberka wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 50 minut bądź do miękkości. Ziemniaki czyścimy i kroimy na ćwiartki. Gotujemy do miękkości. Smażymy na maśle z gałązkami rozmarynu, na złoty kolor. Podajemy z upieczonymi żeberkami. Smacznego!