Reklama

Pieczone żeberka w miodowej glazurze

Przepis na kruche żeberka w aromatycznej, miodowej glazurze.

Składniki

  • 450 g żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki papryki wędzonej
  • łyżeczka papryki ostrej
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 300 g ziemniaków
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: 

W misce przygotowujemy marynatę, mieszamy: miód, sos sojowy oraz ketchup. Pokrojone żeberka i suche przyprawy wkładamy do marynaty. Odstawiamy na 30 minut. Żeberka wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 50 minut bądź do miękkości. Ziemniaki czyścimy i kroimy na ćwiartki. Gotujemy do miękkości. Smażymy na maśle z gałązkami rozmarynu, na złoty kolor. Podajemy z upieczonymi żeberkami. Smacznego!

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy