Pielmieni
Pierożki pielmieni pochodzą z Syberii. W języku mieszkańców Uralu nazwa oznacza „chlebowe ucho”. Można je przygotowywać z różnymi rodzajami mięsa mielonego. Ważne, aby było ono wymieszane z bulionem. Warto lepić małe pierogi, żeby w całości wkładać je do ust. Wtedy nie wypłynie z nich pyszny rosołek.
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj farsz: wołowinę i wieprzowinę dokładnie wymieszaj. Wlej rosół, dodaj obraną i posiekaną cebulę oraz żółtko. Wsyp sól i dużą szczyptę pieprzu. Wszystko porządnie wyrób, aż powstanie jednolita masa.
2. Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj z solą i powoli dodawaj letnią wodę. Wyrabiaj ciasto około 10 minut, aż będzie odchodzić od rąk.
3. Rozwałkuj je na grubość około 2 mm. Wytnij kółka niedużą szklaneczką.
4. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję farszu. Uformuj małego pierożka, a następnie zlep jego końce. Pielmieni Kuchnia ułóż na stole i oprósz odrobiną mąki. Przykryj ściereczką, aby nie wyschły.
5. Zagotuj wodę w dużym garnku. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień. Wrzucaj partiami pielmieni i czekaj, aż wypłyną na powierzchnię. Wówczas gotuj je jeszcze około trzech minut. Wyjmij łyżką cedzakową.
6. Podawaj pielmieni posypane koperkiem. Doskonale smakują też z dodatkiem kwaśnej śmietany lub z podsmażoną cebulką.
Zobacz także: