Pielmieni
Czosnek dodaje smaku i aromatu wielu daniom mięsnym, mącznym oraz warzywnym. Świetnie smakuje w pierożkach rosyjskich pielmieni.
Sposób przygotowania:
1. Przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj szczyptę soli, olej i wymieszaj. Zagnieć ciasto, dodając porcjami wodę.
2. Owiń je folią spożywczą i zostaw w temperaturze pokojowej na 20 minut. W tym czasie przygotuj farsz.
3. Mięso pokrój w kostkę i zmiel w maszynce razem z cebulą.
4. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz składniki, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
5. Ciasto podziel na mniejsze części i każdą z nich cienko rozwałkuj. Wycinaj kieliszkiem krążki, nakładaj farsz i formuj pielmieni. Gotuj w osolonej wodzie ok. 2 minuty od wypłynięcia.
Zobacz także: