Pielmieni z krewetkami i mięsem mielonym na warzywnym consome
Smakowite pierożki z nadzieniem krewetkowo-mięsnym będą świetnym pomysłem na obiad.
Składniki
na ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 100 ml wrzątku
- jajko
- sól
na farsz
- 500 g wieprzowiny mielonej z szynki
- 200 g surowych krewetek
- białko jajka
- szczypiorek
- kolendra
- sos sojowy
- olej sezamowy
- prażony sezam
na consome
- 2 marchewki
- seler
- 2 liście kapusty
- por
- pietruszka
- cebula w łupinach
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy korzeniowe, dokładnie opalamy do czarnego. Gotujemy z nich bardzo intensywny złocisty wywar i redukujemy go do 20% początkowego stanu, przelewamy przez gazę, bulion ma być maksymalnie klarowny Sposób przygotowania farszu: Wieprzowinę mieszamy z posiekanymi drobno krewetkami, dymką i kolendrą oraz białkiem jaja. Doprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego i oleju sezamowego, dosypujemy 50 g sezamu prażonego. Sposób przygotowania ciasta: Przesianą mąkę zalewamy wrzątkiem mieszając, dodajemy resztę składników i energicznie zagniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość 3 mm i wycinamy kwadraty. Kładziemy łyżeczkę farszu i zawijamy czterema rogami do góry, łącząc na wzór sakiewki. Pierożki gotujemy ok. 2 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego!