Reklama

Piernik toskański

Ten deser to włoska klasyka.

Składniki

  • 600 g miodu
  • 300 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 200 g mąki
  • 400 g fig suszonych
  • 100 g śliwek suszonych w dymie
  • 300 g migdałów
  • 200 g orzechów laskowych
  • 1 szklanka słodkiego wina białego
  • Do dekoracji lukier z soku z cytryny i cukru pudru

Przepis pochodzi z 319. odcinka programu "Ewa gotuje".

Przygotowanie:

Śliwki i figi pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski, zalać winem i odstawić. Orzechy laskowe i migdały uprażyć - rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 7-8 minut do pieca, rozgrzanego do 200 st. C. Wystudzić. Orzechy przełożyć do ściereczki i energicznie ocierając pozbawić skórki.

Masło roztopić w garnku. Wsypać cukier. Dodać miód. Gdy się zagotuje, wsypać cynamon, przyprawę do piernika, świeżo otartą gałkę muszkatołową i skórkę z pomarańczy. Wymieszać i zdjąć z ognia.

Reklama

Do wystudzonej, lecz ciągle jeszcze ciepłej masy wsypać mąkę i zmiksować. Posiekać i dodać migdały oraz orzechy. Śliwki i figi odsączyć i też dodać do ciasta. Wymieszać i przełożyć do tortownicy (wyłożona papierem do pieczenia i wysmarowana masłem, średnica 25 cm).

Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.

Po wystudzeniu udekorować lukrem. Wystarczy utrzeć cukier puder (ile zabierze) z sokiem z cytryny.

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy