Piernik toskański
Ten deser to włoska klasyka.

Składniki
- 600 g miodu
- 300 g cukru
- 100 g masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta gałki muszkatołowej
- skórka otarta z pomarańczy
- 200 g mąki
- 400 g fig suszonych
- 100 g śliwek suszonych w dymie
- 300 g migdałów
- 200 g orzechów laskowych
- 1 szklanka słodkiego wina białego
- Do dekoracji lukier z soku z cytryny i cukru pudru
Przepis pochodzi z 319. odcinka programu "Ewa gotuje".
Przygotowanie:
Śliwki i figi pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski, zalać winem i odstawić. Orzechy laskowe i migdały uprażyć - rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 7-8 minut do pieca, rozgrzanego do 200 st. C. Wystudzić. Orzechy przełożyć do ściereczki i energicznie ocierając pozbawić skórki.
Masło roztopić w garnku. Wsypać cukier. Dodać miód. Gdy się zagotuje, wsypać cynamon, przyprawę do piernika, świeżo otartą gałkę muszkatołową i skórkę z pomarańczy. Wymieszać i zdjąć z ognia.
Do wystudzonej, lecz ciągle jeszcze ciepłej masy wsypać mąkę i zmiksować. Posiekać i dodać migdały oraz orzechy. Śliwki i figi odsączyć i też dodać do ciasta. Wymieszać i przełożyć do tortownicy (wyłożona papierem do pieczenia i wysmarowana masłem, średnica 25 cm).
Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu udekorować lukrem. Wystarczy utrzeć cukier puder (ile zabierze) z sokiem z cytryny.