Reklama

Piernik z dżemem

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 2 sztuki jajko
  • przyprawa do piernika
  • 1/2 kostki margaryna
  • 1 szklanka cukier
  • orzechy do dekoracji
  • 3 łyżki soda oczyszczona
  • 2 łyżki kakao
  • 3 szklanki mąka pszenna
  • polewa czekoladowa
  • 1 słoiczek dżem porzeczkowy
  • 1 szklanka mleko
  • tłuszcz i mąka do formy

Margarynę utrzeć z jajami i cukrem. Wsypać mąkę, przyprawić, dodać kakao, sodę i wymieszać. Do margaryny powoli dodawać sypkie składniki, mieszając. Później stopniowo dodawać mleko (po łyżeczce) i dżem (po łyżeczce), wciąż mieszając. Ciasto dobrze utrzeć, wlać na przygotowaną blachę, upiec. Zimny piernik polać polewą i udekorować orzechami.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy