Piernik z dżemem

Składniki
- 2 sztuki jajko
- przyprawa do piernika
- 1/2 kostki margaryna
- 1 szklanka cukier
- orzechy do dekoracji
- 3 łyżki soda oczyszczona
- 2 łyżki kakao
- 3 szklanki mąka pszenna
- polewa czekoladowa
- 1 słoiczek dżem porzeczkowy
- 1 szklanka mleko
- tłuszcz i mąka do formy
7 i wiecej osób
Margarynę utrzeć z jajami i cukrem. Wsypać mąkę, przyprawić, dodać kakao, sodę i wymieszać. Do margaryny powoli dodawać sypkie składniki, mieszając. Później stopniowo dodawać mleko (po łyżeczce) i dżem (po łyżeczce), wciąż mieszając. Ciasto dobrze utrzeć, wlać na przygotowaną blachę, upiec. Zimny piernik polać polewą i udekorować orzechami.