Reklama

Piernikowe pyszności

Ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Piernik staropolski

Składniki na 20 porcji: 50 dag miodu (naturalnego, najlepiej płynnego, może być wielokwiatowy), 25 dag masła, 2 szklanki cukru, 3 jajka, 1 kg pszennej mąki, ok. 1 szklanki powideł śliwkowych, 1/2 szklanki mleka, 3 łyżeczki sody oczyszczonej, 10 dag orzechów włoskich lub laskowych, 1/2 łyżeczki soli, 5 dag skórki pomarańczowej, 3 paczki mieszanki przypraw korzennych.

Do rondla wlać miód, dodać cukier i masło. Mieszając stopniowo podgrzać na bardzo małym ogniu. Następnie powstałą masę schłodzić.

Gdy nie będzie już ciepła dodać do niej przesianą mąkę, jajka, sól i sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, wymieszać. Dodać siekane orzechy (mogą być też uprażone) i skórkę pomarańczową oraz przyprawy. Wyrobić ciasto, uformować z niego kulę i włożyć do naczynia. Przykryte, umieścić w chłodnym miejscu na kilka dni (najlepiej na dwa tygodnie).

Reklama

Gdy ciasto dojrzeje, podzielić je na trzy części. Każdą rozwałkować na tej samej wielkości placek i piec ok. 50 minut w temperaturze 180ºC. Kiedy ciasto ostygnie, przełożyć warstwy powidłami śliwkowymi.

Piernikowe choineczki

Składniki na 10 porcji: 50 dag miodu, 250 ml oleju, 50 dag brązowego cukru, 15 dag gorzkiej czekolady, 20 dag mielonych orzechów laskowych, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżka mielonych goździków, 4 jajka, 50 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek konfitury morelowej.

Miód, olej i cukier starannie wymieszać, podgrzewać w rondlu na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Słodką masę lekko ostudzić.

Następnie dodać czekoladę i powoli rozpuścić ją w masie. Następnie dodać orzechy, przyprawy i jajka. Wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w temp. 180ºC.

Z zimnego ciasta wycinać gwiazdki różnej wielkości. Sklejać je podgrzaną konfiturą morelową, formując choinkę.

Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: piernik
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy