Pierogi piernikowe
Szukasz inspiracji na nietypowe danie świąteczne? Polecamy przepis na słodkie pierogi piernikowe!

Składniki
- 3 szklanki mąki
- jajko
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 1/2 kg obranych jabłek
- 120 g masła
- łyżka miodu
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 7 łyżek migdałów w płatkach
- cynamon
- przyprawa do piernika
- szczypta pieprzu cayenne
- pół łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1. Jabłka kroimy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy 50 g masła i dodajemy jabłka. Smażymy na małym ogniu. Gdy zaczynają się rozpadać, dodajemy miód, 3 łyżki migdałów w płatkach i żurawinę. Doprawiamy do smaku i smażymy, aż sok odparuje. Zostawiamy do wystygnięcia.
2. Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól, jajko, olej i stopniowo wlewamy wodę. Wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza (około 5 minut) i odstawiamy na 10 minut, by odpoczęło. Następnie ciasto wałkujemy i szklanką wycinamy koła. Łyżeczką nakładamy farsz i dokładnie sklejamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu około 4 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
3. Resztę masła rozpuszczamy na patelni. Dodajemy pozostałe migdały i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż płatki zaczną się rumienić. Omastą polewamy pierogi. Podajemy na ciepło.
Zobacz także: