Reklama

Pierogi piernikowe

Szukasz inspiracji na nietypowe danie świąteczne? Polecamy przepis na słodkie pierogi piernikowe!

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • jajko
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1/2 kg obranych jabłek
  • 120 g masła
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 7 łyżek migdałów w płatkach
  • cynamon
  • przyprawa do piernika
  • szczypta pieprzu cayenne
  • pół łyżki cukru

Sposób przygotowania:

1. Jabłka kroimy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy 50 g masła i dodajemy jabłka. Smażymy na małym ogniu. Gdy zaczynają się rozpadać, dodajemy miód, 3 łyżki migdałów w płatkach i żurawinę. Doprawiamy do smaku i smażymy, aż sok odparuje. Zostawiamy do wystygnięcia. 

2. Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól, jajko, olej i stopniowo wlewamy wodę. Wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza (około 5 minut) i odstawiamy na 10 minut, by odpoczęło. Następnie ciasto wałkujemy i szklanką wycinamy koła. Łyżeczką nakładamy farsz i dokładnie sklejamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu około 4 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. 

Reklama

3. Resztę masła rozpuszczamy na patelni. Dodajemy pozostałe migdały i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż płatki zaczną się rumienić. Omastą polewamy pierogi. Podajemy na ciepło.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy