Pierogi z białą kiełbasą i ziemniakami
Pomysłów na pierogowe nadzienia nie brakuje, jednak ten przepis wydaje się być bardzo oryginalny- smakowite pierogi z sycącym nadzieniem z ziemniaków i białej kiełbasy.

Składniki
- ciasto pierogowe
- 400 g białej kiełbasy (najlepiej surowej)
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- łyżka suszonego majeranku
- 100 ml oleju
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
- 100 g kwaśnej śmietany
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
Na patelni z olejem i masłem smażymy jedną, pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie złota, odstawiamy z ognia. W garnku z olejem smażymy drugą cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, przez około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy suszony majeranek oraz białą kiełbasę wyciągniętą z flaka. Całość smażymy 4 minuty. Przygotowane ciasto na pierogi wypełniamy wystudzonym farszem. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia. Przekładamy na talerz, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, wcześniej przygotowaną okrasę oraz pokrojony szczypiorek. Serwujemy! Smacznego!