Reklama

Pierogi z bobem

Odskocznia od pierogów z tradycyjnym farszem? Przepis na pierogi z bobem to prawdziwy kulinarny majstersztyk!

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki gorącej wody
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 500 g bobu (ugotowanego i obranego)
  • łyżka tymianku
  • 500 g szpinaku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Bób rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Szpinak blanszujemy w osolonym wrzątku, odciskamy na sicie i siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, po czym wrzucamy bób i szpinak. Chwilę smażymy, mieszając, i doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. 

2. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy gorącą wodę, pozostały olej oraz szczyptę soli i wyrabiamy elastyczne ciasto. Następnie rozwałkowujemy je cienko na stolnicy, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Szklanką wycinamy kółka, na środek każdego nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Układamy na ściereczce. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia. 

Reklama

3. Możemy podawać skropione oliwą lub olejem dyniowym, posypane uprażonymi pestkami dyni.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy