Pierogi z bobem
Odskocznia od pierogów z tradycyjnym farszem? Przepis na pierogi z bobem to prawdziwy kulinarny majstersztyk!
Sposób przygotowania:
1. Bób rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Szpinak blanszujemy w osolonym wrzątku, odciskamy na sicie i siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, po czym wrzucamy bób i szpinak. Chwilę smażymy, mieszając, i doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem.
2. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy gorącą wodę, pozostały olej oraz szczyptę soli i wyrabiamy elastyczne ciasto. Następnie rozwałkowujemy je cienko na stolnicy, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Szklanką wycinamy kółka, na środek każdego nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Układamy na ściereczce. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia.
3. Możemy podawać skropione oliwą lub olejem dyniowym, posypane uprażonymi pestkami dyni.
Zobacz także: