Pierogi z dynią, twarogiem i szałwią
Prosty i smaczny przepis na pierogi z obłędnym nadzieniem twarogowo-szałwiowym.
Sposób przygotowania ciasta: W misce łączymy mąkę z wodą i solą, dokładnie i szybko wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wyrabiamy jeszcze przez 3 min. Następnie foliujemy i odstawiamy do odpoczynku na 20 min.
Sposób przygotowania farszu: Dynię obieramy, kroimy w grubą kostkę, pozbywając się nasion. Układamy na blachę z papierem do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy szałwią, solą i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 min. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia. Następnie rozgniatamy wystudzoną dynie widelcem, dodajemy część startego parmezanu, twaróg i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Ciasto na pierogi wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy szklanką bądź ringiem kółka i napełniamy wcześniej przygotowanym farszem. Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez 5 min. Smacznego!