Pierogi z gruszką
Nie od dziś wiadomo, że najlepsze są dania z naszej własnej strefy klimatycznej. Rodzime produkty są zdrowsze, gdyż nie są długo transportowane i przechowywane. Zatem czy może być coś lepszego niż własnoręcznie lepione pierogi z naszymi polskimi gruszkami?

Składniki
- 1/2 l kefiru
- 70 dag mąki
- jajko
- sól
- cukier
- słodka śmietana
- listki mięty
- 3 gruszki
- 2 łyżki cukru
- łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Umyte gruszki pokrój na kawałki, posyp mąką i cukrem. Odstaw do lodówki.
Mąkę połącz z kefirem, jajkiem, solą i cukrem. Wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Następnie zawiń je w folię i włóż na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie podziel ciasto na 4 części i uformuj rulony. Pokrój jak na kopytka. Powstałe kluski spłaszcz i rozwałkuj na cienkie placki. Na każdy wyłóż łyżkę owocowego farszu i sklej.
Doprowadź w garnku wodę do wrzenia, wsyp po łyżce soli i cukru. Wrzuć pierogi i gotuj, aż wypłyną.
Danie podawaj polane słodką śmietaną i udekorowane listkami mięty.
Zobacz także: