Pierogi z grzybami
Sezon na grzyby trwa. Polecamy prosty przepis na pyszne pierogi z darami lasu.

Składniki
na nadzienie
- 700 g świeżych grzybów
- 2 cebule
- 40 ml oleju
- 40 g czerstwej bułki
- 30 g bułki tartej
- sól
- pieprz
na ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 150 ml wody
- sól
- 40 g masła
- do polania
Sposób przygotowania:
Grzyby opłucz, oczyść, przytnij tony, poszatkuj w cienkie plasterki, dodaj 2-3 łyżki wody, ugotuj pod przykryciem do pozbycia się wody. Bułkę namocz w mleku i odsącz. Cebulę obierz, pokrój w krążki, usmaż na złoty kolor. Grzyby, bułkę i cebulę zmiel w blenderze na drobno, dodaj sól, pieprz i bułkę tartą, wymieszaj. Przyrządź ciasto, ucierając ze sobą wszystkie składniki. Rozwałkuj gotowe ciasto, szklanką wytnij mniejsze fragmenty i zawijaj w nie farsz. Gotuj w gorącej wodzie około 5 minut (do wypłynięcia ich na wierzch). Wyłóż na talerze, podawaj z roztopionym masłem.
Zobacz także: