Pierogi z grzybami
Sezon na grzyby trwa. Polecamy prosty przepis na pyszne pierogi z darami lasu.
Sposób przygotowania:
Grzyby opłucz, oczyść, przytnij tony, poszatkuj w cienkie plasterki, dodaj 2-3 łyżki wody, ugotuj pod przykryciem do pozbycia się wody. Bułkę namocz w mleku i odsącz. Cebulę obierz, pokrój w krążki, usmaż na złoty kolor. Grzyby, bułkę i cebulę zmiel w blenderze na drobno, dodaj sól, pieprz i bułkę tartą, wymieszaj. Przyrządź ciasto, ucierając ze sobą wszystkie składniki. Rozwałkuj gotowe ciasto, szklanką wytnij mniejsze fragmenty i zawijaj w nie farsz. Gotuj w gorącej wodzie około 5 minut (do wypłynięcia ich na wierzch). Wyłóż na talerze, podawaj z roztopionym masłem.
Zobacz także: