Reklama

Pierogi z kaszą gryczaną

Kasza ma tyle zalet, że zasługuje na więcej niż na jedynie rolę dodatku do drugiego dania.

Składniki Ciasto

  • 35 dag mąki
  • 1 łyżka oliwy lub stopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki Farsz:

  • 30 dag kaszy gryczanej palonej
  • 20 dag tłustego białego sera mielonego
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, majeranek

1. Połączyć mąkę, sól i oliwę. Powoli dodawać 3/4 szklanki gorącej wody, zagnieść ciasto, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 15-20 minut.

2. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu z 1 łyżką masła, schłodzić. Cebulę umyć, drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła. Ser wymieszać z kaszą, śmietaną, i cebulą, doprawić.

3. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką krążki, na środku rozkładać po 1 łyżeczce farszu, dokładnie zlepić brzegi, wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok. 2-3 min od wypłynięcia.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy