Pierogi z kaszą gryczaną
Kasza ma tyle zalet, że zasługuje na więcej niż na jedynie rolę dodatku do drugiego dania.

Składniki
Ciasto
- 35 dag mąki
- 1 łyżka oliwy lub stopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 30 dag kaszy gryczanej palonej
- 20 dag tłustego białego sera mielonego
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- sól, pieprz, majeranek
1. Połączyć mąkę, sól i oliwę. Powoli dodawać 3/4 szklanki gorącej wody, zagnieść ciasto, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 15-20 minut.
2. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu z 1 łyżką masła, schłodzić. Cebulę umyć, drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła. Ser wymieszać z kaszą, śmietaną, i cebulą, doprawić.
3. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką krążki, na środku rozkładać po 1 łyżeczce farszu, dokładnie zlepić brzegi, wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok. 2-3 min od wypłynięcia.