Pierogi z kaszą i serem
Przygotowanie:
Z mąki, jaja, szczypty soli i wody zagniatamy ciasto na pierogi. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny. Natkę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno siekamy plastikowym nożem.
Gotujemy niepełne cztery szklanki wody z łyżką oleju i solą. Do wrzątku wsypujemy kaszę gryczaną. Kiedy całość ponownie się zagotuje, mieszamy, przykrywamy garnek i trzymamy na małym ogniu 5-7 minut. Kiedy kasza będzie sypka, studzimy. Ser przynajmniej raz mielimy.
Jedną cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę. Przekładamy do miski, dodajemy zmielony ser, ostudzoną kaszę, natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem i wyrabiamy, by składniki się połączyły. Gdyby farsz był za suchy, dodajemy 2-3 łyżki oleju i odstawiamy na kilka minut.
Z ciasta pierogowego odkrawamy kawałek i w miarę cienko rozwałkowujemy. Wycinamy krążki, nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy. Z pozostałego ciasta w ten sam sposób przygotowujemy kolejne pierogi, które następnie gotujemy w osolonej wodzie. Drugą obraną cebulę i wędzony boczek kroimy w niedużą kostkę, a oczyszczone pieczarki w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę, boczek, pieczarki z odrobiną majeranku. Gotową okrasę zdejmujemy z ognia. Ugotowane i odcedzone z wody pierogi przekładamy na talerze i podajemy ze skwarkami i smażonymi pieczarkami.
Zobacz także: