Reklama

Reklama

Pierogi z pieca

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju, np. słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ponadto: 300 g pieczonego wędzonego boczku, duża cebula, 1 łyżka oleju, 1 żółtko

Przygotowanie:

Do pokruszonych drożdży dodaj cukier i mleko, wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Przesiej mąkę. Dodaj jajko, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Wierzch ciasta posmaruj olejem. Przykryj i odstaw na 30-45 minut, by wyrosło.

Cebulę drobno posiekaj. Boczek pokrój w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i mieszając smaż, aż stanie się szklista. Dodaj boczek. Smaż ok. 3 min, od czasu do czasu mieszając. Wystudź. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Reklama

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Cienko rozwałkuj, wytnij 15 krążków. Na każdym ułóż farsz. Zlep dokładnie brzegi. Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na ok. 15 min. Wierzchy posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz ok. 20 min w temperaturze 180°C.

Zobacz także:

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje