Pierogi z pieca
Przygotowanie:
Do pokruszonych drożdży dodaj cukier i mleko, wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Przesiej mąkę. Dodaj jajko, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Wierzch ciasta posmaruj olejem. Przykryj i odstaw na 30-45 minut, by wyrosło.
Cebulę drobno posiekaj. Boczek pokrój w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i mieszając smaż, aż stanie się szklista. Dodaj boczek. Smaż ok. 3 min, od czasu do czasu mieszając. Wystudź. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Cienko rozwałkuj, wytnij 15 krążków. Na każdym ułóż farsz. Zlep dokładnie brzegi. Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na ok. 15 min. Wierzchy posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz ok. 20 min w temperaturze 180°C.
Zobacz także: