Pierogi z pieczonym mięsem
Wędliny, mięsa i jajka, które zostały z wielkanocnego stołu, możesz wykorzystać do przygotowania pysznych potraw na obiad lub kolację.

Składniki
na ciasto
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szklanki gorącej wody
- jajko
- łyżeczka soli
na farsz
- 1/2 kg gotowanego, smażonego lub pieczonego mięsa
- duża cebula
- 1/4 kg świeżego szpinaku, jarmużu lub pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz i olej
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj mąkę z solą i jajkiem. Do gorącej wody dodaj olej i zagnieć ciasto. Wyrabiaj 10 minut. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykryj w misce folią spożywczą i odstaw na 15 minut.
2. W tym czasie przygotuj farsz. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Liście szpinaku lub jarmużu poszatkuj i dodaj do cebuli. Przesmaż. Natkę pietruszki dodaj surową. Mięso przepuść przez maszynkę. Wymieszaj składniki. Spróbuj i ewentualnie dopraw.
3. Podziel ciasto na mniejsze porcje i każdą z nich po kolei cienko rozwałkuj. Gdy będziesz wałkowała pierwszą, pozostałe przykryj folią, aby nie obsychały.
4. Wykrój szklanką krążki. Na każdy nałóż łyżeczkę farszu i sklej brzegi. Gotuj 2 minuty od wypłynięcia.
Zobacz także: