Pierogi z soczewicą
Koniec lata i początek jesieni to najlepszy sezon na warzywa. Dojrzałe w słońcu, pełne witamin, poprawią Twoją odporność. Polecamy przepis na smakowite pierogi z soczewicą, cebulą i boczkiem.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę na pierogi wsyp do miski, stopniowo zalewaj gorącą wodą i mieszaj nożem. Gdy powstanie rodzaj kluseczek, dodaj jajko i wyrób ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
2. Soczewicę ugotuj i pozostaw do przestygnięcia. l Przesmaż cebulę z boczkiem i dodaj do soczewicy (trochę boczku zostaw na okrasę). Przypraw solą, pieprzem i cząbrem. Dokładnie wymieszaj.
3. Ciasto cienko rozwałkuj, podsypując mąką. Wykrawaj szklanką kółka. Nakładaj farsz i zlepiaj brzegi. Gotuj w słonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.
Zobacz także: