Reklama

Reklama

Pierożki na parze z sosem sojowym i oliwą extra virgin

​To danie serwujemy na co dzień w moim specjalizującym się w souvlakach barze Jimmy Grants. Prawdopodobnie teraz się zastanawiasz, co łączy grecką kuchnię z chińskimi pierożkami, ale z drugiej strony - co je dzieli? Mieszanka greckiej oliwy z sosem sojowym to znakomite połączenie, które odpowiada za wyjątkowy smak.

Składniki dla: 4

Składniki na pierożki

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • 2 łyżki posiekanych i opłukanych solonych kaparów
  • 4 pokrojone w cienkie krążki dymki
  • 1 pokrojona w cienkie plasterki mała brązowa cebula
  • 2 łyżki słodkiego sosu sojowego kecap manis
  • 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
  • 300 g podartej na drobne kawałki chińskiej kapusty
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 1 białko
  • sól w płatkach
  • 12 kawałków ciasta wonton
  • 1 lekko roztrzepane żółtko

Składniki na dip

  • 100 ml sosu sojowego
  • 1 1/2 łyżki oliwy extra virgin

W dużej misce zmieszaj mięso, czosnek, kolendrę, kapary, dymkę, cebulę, sos kecap manis, olej z orzeszków ziemnych, chińską kapustę, mąkę z tapioki, białko oraz sól i porządnie wszystko ugnieć (pamiętaj, aby założyć jednorazowe rękawiczki). 

Ułóż krążki ciasta wonton na blacie lub desce. Połóż po łyżce nadzienia na środku każdego krążka. Smaruj krawędzie ciasta żółtkiem, a następnie zawiń brzegi tak, by otoczyły farsz. Dociśnij, by je uszczelnić. 

Wyłóż parnik papierem do pieczenia. Ułóż pierożki obok siebie na dnie koszyka, łączeniem do dołu. Nie powinny się stykać, dlatego jeśli masz mały parnik, podziel je na partie. Umieść parnik nad garnkiem z gotującą się wodą, tak by nie dotykała dna koszyka. Gotuj pierożki przez 8-10 minut lub do momentu, gdy zarówno farsz, jak i ciasto będą całkowicie ugotowane. Przełóż je na półmisek i przykryj luźno folią spożywczą, by utrzymać temperaturę. 

Aby przygotować dip, zmieszaj oliwę z sosem sojowym.

Podawaj na ciepło.

Przepis pochodzi z książki George Calombarisa, "Kuchnia grecka", wydawnictwo Pascal.

Reklama

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy