Pierożki po koreańsku

Pożegnaj kulinarną nudę i wykorzystaj mielone w nieco inny sposób. Wyczaruj z niego niesamowite potrawy.

Pierożki faszerowane mięsem mielonym
Pierożki faszerowane mięsem mielonym123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 1 kg mąki
  • sól
  • 2 szklanki ciepłej wody

na farsz

  • 60 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 10 dag tofu
  • pieprz i sól
  • po łyżce sosu sojowego i oleju sezamowego
  • 10 dag grzybów shitake
  • pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki potrzebne do farszu dokładnie wymieszaj. Dodaj drobno posiekany szczypiorek i grzyby. Całość dopraw do smaku sosem sojowym, olejem sezamowym, solą i pieprzem.

2. Mąkę przesiej do miski i wsyp łyżeczkę soli. Wlej wodę i zagnieć ciasto. Następnie zawiń je w folię i odstaw na pół godziny.

3. Ciasto rozwałkuj i wykrój koła o średnicy około 8 cm. Na każde wycięte koło wyłóż łyżkę farszu i całość dokładnie sklej (jak uszka).

4. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Następnie wrzuć pierogi i gotuj, aż wypłyną. Podawaj z sosem sojowym.

Zobacz także:

Wonton chińskie pierożki z pieczarkami i imbiremStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas