Pierożki po koreańsku
Pożegnaj kulinarną nudę i wykorzystaj mielone w nieco inny sposób. Wyczaruj z niego niesamowite potrawy.
Składniki
na ciasto
- 1 kg mąki
- sól
- 2 szklanki ciepłej wody
na farsz
- 60 dag mieszanego mięsa mielonego
- 10 dag tofu
- pieprz i sól
- po łyżce sosu sojowego i oleju sezamowego
- 10 dag grzybów shitake
- pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki potrzebne do farszu dokładnie wymieszaj. Dodaj drobno posiekany szczypiorek i grzyby. Całość dopraw do smaku sosem sojowym, olejem sezamowym, solą i pieprzem.
2. Mąkę przesiej do miski i wsyp łyżeczkę soli. Wlej wodę i zagnieć ciasto. Następnie zawiń je w folię i odstaw na pół godziny.
3. Ciasto rozwałkuj i wykrój koła o średnicy około 8 cm. Na każde wycięte koło wyłóż łyżkę farszu i całość dokładnie sklej (jak uszka).
4. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Następnie wrzuć pierogi i gotuj, aż wypłyną. Podawaj z sosem sojowym.
Zobacz także: