Pierwsze ogórki
Już są! Polskie ogórki gruntowe. W sam raz na małosolne. Pyszne i wyjątkowo proste do przygotowania. Nie musisz mieć nawet odpowiedniego naczynia - ogórki małosolne zrobisz w szklanym dzbanku, ceramicznym kociołku albo słoiku. Nie potrzebujesz nawet zakrętki (wystarczy przykryć je talerzykiem). Ogórki małosolne to hit pikników i genialny dodatek do grillowanego mięsa. Najlepsze są te wciąż lekko twarde i białawe w środku. Smakują latem i wakacjami!
Przygotowanie: W litrze letniej, wcześniej przegotowanej wody rozpuść łyżkę soli. Ogórki umyj i ułóż ciasno w szklanym naczyniu (na dnie powinno się wymościć je liśćmi chrzanu, ale bez tego także się obejdą). Jeśli chcesz aby ogórki szybciej "doszły"; odetnij im nieco koniuszki. Pomiędzy ogórki wetknij obraną laskę chrzanu, koper i lekko zgniecione ząbki czosnku. Zalej wodą tak, aby każdy ogórek był całkowicie zanurzony. Przykryj i odstaw w ciepłe zacienione miejsce. Mniejsze ogórki dobre już po trzech dniach. Na grubsze poczekasz około 5 dni.
Przygotowanie: Ogórki pokroić w talarki, cebulę w piórka, marchew utrzeć, paprykę pokroić w słupki, natkę pietruszki posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać, posolić, odstawić. Składniki na zalewę (oprócz oleju) zagotować, wystudzić. Warzywa włożyć do słoików, zalać zalewą wymieszaną z olejem. Zakręcić. Słoiki wstawić do wrzątku, gotować ok. 20 minut.
KS
Zobacz także inne pomysły na przygotowanie ogórków: