Pierwszy krok w chmurach? Pianka na biszkopcie

Robi się ją błyskawicznie, bez pieczenia, a smakuje znakomicie.

 Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno123RF/PICSEL

Składniki

na piankę

  • 750 ml śmietanki kremówki,
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej,
  • około 25 sztuk okrągłych biszkoptów,
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej,
  • 250 g malin
1 godz. 20 min
12

Sposób przygotowania na następnej stronie. 

Blachę wykładamy biszkoptami, by całkowicie zakryły dno i nasączamy, np. słodką ostudzoną herbatą zieloną. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 300 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, wlewamy zimną galaretkę cytrynową i powstałą masę wylewamy na biszkopty.

Wstawiamy do lodówki, aby dobrze zgęstniała. 3 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, studzimy. Maliny układamy na schłodzonej piance i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki, by galaretka zastygła.

Zobacz także: 

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas