Reklama

Pigwówka na miodzie

Nalewki mają nie tylko walory smakowe. Wzmocnią naszą odporność i pomogą walczyć z jesienno-zimowymi infekcjami

Składniki

  • 1,5-2 kg owoców pigwowca japońskiego
  • 1 l spirytusu
  • 0,75-1 litr miodu

Sposób przygotowania:

1. Owoce umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój na małe kawałki. Włóż do gąsiora lub dużego słoja i zalej spirytusem. Alkohol powinien całkowicie pokryć owoce, więc w razie potrzeby dodaj go nieco więcej. Zakręć szczelnie i odstaw w ciemne miejsce na ok. 2 miesiące - po upływie tego czasu nalewka powinna mieć już brązowy odcień. 

2. Odcedź owoce, a do nalewki dodaj miód. Zakręć szczelnie i odstaw na kolejne 2 miesiące. Co kilka dni potrząsaj słojem, aby miód się rozpuścił. Potem przelej przez gazę i rozlej do butelek. Nalewka jest gotowa do degustacji.

Reklama

Zobacz także:



Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy