Reklama

Pikantna pieczeń wołowa

Pyszne mięso w domowej marynacie.

Składniki na marynatę

  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 3-4 łodyżki mięty
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 limonka
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Składniki na pieczeń

  • 1 kg rostbefu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

 1. Obierz szalotkę i czosnek. Umyj chili, przetnij i usuń nasiona. Umyj kolendrę  i miętę, osusz i oberwij listki. Wszystko posiekaj, a potem dodaj kminek, oliwę, startą skórkę i sok z limonki.

2. Oczyszczony rostbef oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na oleju, a gdy ostygnie, pokryj marynatą i odstaw na 20 min.

3. Rozgrzej piekarnik do  100 stopni C. Wyjmij mięso  z marynaty, przełóż je do brytfanki i piecz ok. 3 godzin. Przed podaniem posyp umytą i posiekaną natką pietruszki.

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy