Pikantna sałatka z kwiatami nasturcji
Naturalne składniki oraz dobrze skomponowany dressing – oto cała tajemnica ich wybornego smaku. Wypróbuj przepis na sałatkę, która zachwyci wszystkich gości!

Składniki
- 1 opakowanie mixu sałat z roszponką lub dębolistną
- 7-10 liści nasturcji (ewentualnie)
- garść jadalnych kwiatów nasturcji
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego lub nasturcjowego
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Liście sałaty i nasturcji opłucz i osusz. Włóż do miski i przemieszaj. Oliwę wymieszaj z octem winnym, miodem (najlepiej wielokwiatowym lub lipowym) i musztardą. Dopraw solą i pieprzem.
2. Winegretem polej sałatkę i delikatnie przemieszaj. Na wierzchu rozłóż kwiaty nasturcji.
Zobacz także: