Pikantna sałatka z kwiatami nasturcji

Naturalne składniki oraz dobrze skomponowany dressing – oto cała tajemnica ich wybornego smaku. Wypróbuj przepis na sałatkę, która zachwyci wszystkich gości!

Ta sałatka nie tylko wygląda dobrze, ale jest też obłędna w smaku
Ta sałatka nie tylko wygląda dobrze, ale jest też obłędna w smaku123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 opakowanie mixu sałat z roszponką lub dębolistną
  • 7-10 liści nasturcji (ewentualnie)
  • garść jadalnych kwiatów nasturcji
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego lub nasturcjowego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Liście sałaty i nasturcji opłucz i osusz. Włóż do miski i przemieszaj. Oliwę wymieszaj z octem winnym, miodem (najlepiej wielokwiatowym lub lipowym) i musztardą. Dopraw solą i pieprzem.

2. Winegretem polej sałatkę i delikatnie przemieszaj. Na wierzchu rozłóż kwiaty nasturcji.

Zobacz także:

Włoska letnia sałatkaStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?