Pikantna zupa chińska
Imbir to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Nie tylko dodaje smaku potrawom, także rozgrzewa, wspomaga odporność, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe. Polecamy przepis na pikantną zupę chińską z dodatkiem imbiru.
Składniki
- filet z kurczaka
- marchewka
- 2 cebulki dymki
- ząbek czosnku
- po pół czerwonej i zielonej papryczki chili
- kawałek imbiru
- garść grzybów shitake
- sól
- po 10 dag strąków grochu i kiełków soi
- puszka kukurydzy
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół szklanki wina ryżowego
- garść chińskiego makaronu
Sposób przygotowania:
1. Filet z kurczaka umyj, zalej zimną posoloną wodą i ugotuj do miękkości.
2. Marchewkę, dymkę, czosnek, papryczki chili, imbir i grzyby pokrój w cienkie plastry. Podsmaż na oleju.
3. Do warzyw w garnku wlej bulion z kurczaka i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Dodaj strączki groszku, kukurydzę, kiełki i pokrojony w cienkie plasterki filet. Całość dopraw sosem sojowym, winem ryżowym i solą. Zupę podawaj z ugotowanym makaronem.
Zobacz także: