Reklama

Pikantna zupa chińska

Imbir to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Nie tylko dodaje smaku potrawom, także rozgrzewa, wspomaga odporność, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe. Polecamy przepis na pikantną zupę chińską z dodatkiem imbiru.

Składniki

  • filet z kurczaka
  • marchewka
  • 2 cebulki dymki
  • ząbek czosnku
  • po pół czerwonej i zielonej papryczki chili
  • kawałek imbiru
  • garść grzybów shitake
  • sól
  • po 10 dag strąków grochu i kiełków soi
  • puszka kukurydzy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół szklanki wina ryżowego
  • garść chińskiego makaronu

Sposób przygotowania:

1. Filet z kurczaka umyj, zalej zimną posoloną wodą i ugotuj do miękkości. 

2. Marchewkę, dymkę, czosnek, papryczki chili, imbir i grzyby pokrój w cienkie plastry. Podsmaż na oleju. 

3. Do warzyw w garnku wlej bulion z kurczaka i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Dodaj strączki groszku, kukurydzę, kiełki i pokrojony w cienkie plasterki filet. Całość dopraw sosem sojowym, winem ryżowym i solą. Zupę podawaj z ugotowanym makaronem.

Zobacz także:


Reklama


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy