Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów
Oto doskonały przepis na pyszną zupę. Nią zaskoczycie swoich gości
Przygotowanie
1. Obrać brukiew oraz dynię i pokroić w dużą kostkę.
2. Rozgrzać masło i przesmażyć przez 5-7 min brukiew z dynią. Dodać 250 ml bulionu i dusić przez 20-25 min na wolnym ogniu, aż brukiew zmięknie.
3. Zmiksować warzywa z resztą bulionu, dodać miód, chili w proszku i doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem, a następnie podgrzać.
4. Umyć chili, osuszyć, przekroić na poł, usunąć pestki, po czym drobno posiekać.
5. Uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe.
6. Zupę podawać gorącą, posypaną uprażonymi płatkami migdałowymi, posiekanym chili oraz grubo mielonym pieprzem.
Czas przygotowania: 10 min
Przepis pochodzi z książki "Retrowarzywa"