Pikantne fettucine z krewetkami i cytryną
Prezentujemy jeden z ciekawszych produktów na szybkie danie.
1. Zagotuj duży rondel wody i dodaj dużą szczyptę soli. Wrzuć makaron i ugotuj al dente (przygotuj makaron, zanim ugotujesz krewetki - trwa to krótko). Odcedź.
2. Kiedy makaron jest już prawie gotowy, rozgrzej na dużej patelni ½ łyżki oliwy i usmaż czosnek i krewetki, aż krewetki zmienią kolor. Dodaj pomidory, chilli i skórkę z cytryny, smaż, mieszając przez kolejną minutę.
3. Dodaj rukolę i kolendrę, a następnie dorzuć do krewetek fettucine i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
4. Udekoruj parmezanem i ósemkami cytryny. Pozostałą oliwą skrop makaron.
WSKAZÓWKA: Jeśli używasz świeżego fettucine, pamiętaj, że będzie się gotowało krócej niż suszone, więc zaplanuj odpowiednio czas.
Jeśli makaron jest gotowy, skrop go oliwą i przemieszaj, aby zapobiec sklejeniu i wyschnięciu.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 10 minut
Przepis pochodzi z książki "Robyn Lawley gotuje"