Reklama

Pikantne fettucine z krewetkami i cytryną

Prezentujemy jeden z ciekawszych produktów na szybkie danie.

Składniki na 4 porcje

  • 500 g suszonego lub świeżego makaronu fettucine
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 obrane i posiekane ząbki czosnku
  • 16 krewetek tygrysich, obranych i oczyszczonych z jelit
  • 150 g przekrojonych na pół pomidorków cherry
  • 2−3 czerwone papryczki chilli, oczyszczone z nasion i posiekane (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki cytryny
  • ½ szklanki liści rukoli
  • ¼ szklanki liści kolendry
  • sól morska i świeżo rozgnieciony pieprz do smaku

Składniki do przybrania

  • Parmezan pokrojony w cienkie płaty
  • ósemki cytryny

1.    Zagotuj duży rondel wody i dodaj dużą szczyptę soli. Wrzuć makaron i ugotuj al dente (przygotuj makaron, zanim ugotujesz krewetki - trwa to krótko). Odcedź.

2.    Kiedy makaron jest już prawie gotowy, rozgrzej na dużej patelni ½ łyżki oliwy i usmaż czosnek i krewetki, aż krewetki zmienią kolor. Dodaj pomidory, chilli i skórkę z cytryny, smaż, mieszając przez kolejną minutę.

3.    Dodaj rukolę i kolendrę, a następnie dorzuć do krewetek fettucine i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Reklama

4.    Udekoruj parmezanem i ósemkami cytryny. Pozostałą oliwą skrop makaron.

WSKAZÓWKA: Jeśli używasz świeżego fettucine, pamiętaj, że będzie się gotowało krócej niż suszone, więc zaplanuj odpowiednio czas.

Jeśli makaron jest gotowy, skrop go oliwą i przemieszaj, aby zapobiec sklejeniu i wyschnięciu.

 Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 10 minut

Przepis pochodzi z książki "Robyn Lawley gotuje"

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy