Pikantne fettucine z krewetkami i cytryną
Prezentujemy jeden z ciekawszych produktów na szybkie danie.

Składniki
na 4 porcje
- 500 g suszonego lub świeżego makaronu fettucine
- 2 łyżki oliwy
- 3 obrane i posiekane ząbki czosnku
- 16 krewetek tygrysich, obranych i oczyszczonych z jelit
- 150 g przekrojonych na pół pomidorków cherry
- 2−3 czerwone papryczki chilli, oczyszczone z nasion i posiekane (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki drobno startej skórki cytryny
- ½ szklanki liści rukoli
- ¼ szklanki liści kolendry
- sól morska i świeżo rozgnieciony pieprz do smaku
do przybrania
- Parmezan pokrojony w cienkie płaty
- ósemki cytryny
1. Zagotuj duży rondel wody i dodaj dużą szczyptę soli. Wrzuć makaron i ugotuj al dente (przygotuj makaron, zanim ugotujesz krewetki - trwa to krótko). Odcedź.
2. Kiedy makaron jest już prawie gotowy, rozgrzej na dużej patelni ½ łyżki oliwy i usmaż czosnek i krewetki, aż krewetki zmienią kolor. Dodaj pomidory, chilli i skórkę z cytryny, smaż, mieszając przez kolejną minutę.
3. Dodaj rukolę i kolendrę, a następnie dorzuć do krewetek fettucine i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
4. Udekoruj parmezanem i ósemkami cytryny. Pozostałą oliwą skrop makaron.
WSKAZÓWKA: Jeśli używasz świeżego fettucine, pamiętaj, że będzie się gotowało krócej niż suszone, więc zaplanuj odpowiednio czas.
Jeśli makaron jest gotowy, skrop go oliwą i przemieszaj, aby zapobiec sklejeniu i wyschnięciu.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 10 minut
Przepis pochodzi z książki "Robyn Lawley gotuje"
