Reklama

Pikantne pesto pietruszkowe

Czas przyrządzenia: ok. 25 minut

Składniki na 4 słoiki

  • 4 pęczki natki pietruszki
  • 10 dag łuskanych orzechów laskowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag parmezanu w kawałku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Orzechy uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Natkę opłukać, osuszyć, oderwać listki od łodyg. Czosnek obrać. Parmezan pokroić na małe kawałki. Składniki włożyć do blendera, miksować, dodając stopniowo 2/3 oliwy.

2. Papryczkę chili umyć, usunąć nasiona, pokroić w cienkie krążki. Cytrynę umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Chili, sok i połowę skórki dodać do pesto, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wyporcjować do słoików. Zalać oliwą. Posypać skórką. Słoiki zakręcić.

Zobacz także:


Reklama
Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: pesto | pietruszka | przepis
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy