Pikantne pesto pietruszkowe

Składniki
na 4 słoiki
- 4 pęczki natki pietruszki
- 10 dag łuskanych orzechów laskowych
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag parmezanu w kawałku
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 cytryna
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Orzechy uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Natkę opłukać, osuszyć, oderwać listki od łodyg. Czosnek obrać. Parmezan pokroić na małe kawałki. Składniki włożyć do blendera, miksować, dodając stopniowo 2/3 oliwy.
2. Papryczkę chili umyć, usunąć nasiona, pokroić w cienkie krążki. Cytrynę umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Chili, sok i połowę skórki dodać do pesto, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wyporcjować do słoików. Zalać oliwą. Posypać skórką. Słoiki zakręcić.
Zobacz także: