Pikle z rzodkiewki, ogórka i szalotki
Porcja zdrowia na talerzu. Pikle sprawdzą się idealnie do wielu potraw i z pewnością podkręcą ich smak!

Składniki
na pikle z rzodkiewki
- 200 ml octu winnego białego
- 200 g cukru
- 400 ml wody
- rozmaryn
- pęczek rzodkiewki
na pikle z ogórków
- 200 ml octu ryżowego
- 200 g cukru
- 400 ml wody
- 50 ml oleju sezamowego
- sambal
- 2 ogórki
na pikle z szalotki
- 200 ml octu winnego białego
- 200 g cukru
- 400 ml wody
- anyż
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 4 szalotki
Sposób przygotowania:
Warzywa pokrój i umieść w miseczkach: rzodkiewki w ćwiartki, cebule w płatki, ogórki w słupki z wyciętym gniazdem. Tą samą wrzącą zalewą zalewamy warzywa. Piklujemy minimum 3 godziny. I to wszystko. Pikle gotowe! Smacznego!