Reklama

Pilnuj czasu jajek

Sprawdź, ile dokładnie powinno gotować się jajka, by były smaczne i dobrze wyglądały.

Wiele osób przegotowuje jajka na twardo, pozbawiając je tym samym cennych wartości odżywczych.

Jajko na miękko powinno gotować się przez 2 do 4 minut - zależy to głównie od wielkości jajka. Jeśli wolisz, aby żółtko nie było całkowicie płynne, gotuj je przez 6 minut - będzie ugotowane na półmiękko.

Jajko na twardo wystarczy gotować 10 minut! Jeśli trzyma się je we wrzątku dłużej, jest nie tylko mniej wartościowe, ale i mniej smaczne.

Poza tym zbyt długo gotowane niezbyt ładnie wygląda - żółtka nie są czysto żółte, bo tworzy się wokół nich brzydka zielonkawa otoczka!

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy