Pinsa – rzymska pizza z szynką
Pinsa to starsza i mniej kaloryczna wersja pizzy. Jest popularna szczególnie w Rzymie - wypróbuj przepis i ciesz się nią także w domowym zaciszu.
Składniki
- 650 g mąki pszennej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 20 g mąki sojowej
- 3 g suszonych drożdży
- 490 g wody
- 14 g soli (ok. 2,5 płaskiej łyżeczki)
- 14 g oliwy z oliwek (ok. 1,5 łyżki)
- 150 g szynki w plasterkach
- suszony rozmaryn
- sól morska
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj mąkę pszenną z kukurydzianą i sojową. Dodaj drożdże oraz 400 g wody. Mieszaj ręką przez 8-10 minut. Wlej resztę wody. Wymieszaj. Dodaj sól. Bardzo powoli wlewaj oliwę. Mieszaj 5 minut. Ciasto odłóż na 30 minut. Następnie owiń je w folię spożywczą i włóż na 24 godziny do lodówki.
2. Ciasto wyjmij. Podziel je na porcje o wadze ok. 500 g. Odstaw 3 godziny. Z kawałków ciasta uformuj owalne placki. Ułóż je na blasze. Posyp rozmarynem i morską solą. Piecz ok. 25 minut w 240°C. Tuż przed końcem pieczenia na pizzy rozłóż plastry szynki.
Zobacz także: