Pistacjowa rozkosz

Pistacje? Mają szereg zastosowań kulinarnych. Sprawdzają się świetnie nie tylko jako przekąska, ale także jako dodatek do słodkich deserów.

Pistacje  nadają wypiekom niepowtarzalny smak
Pistacje nadają wypiekom niepowtarzalny smak 123RF/PICSEL

Składniki

Biszkopt

  • 90 g mąki
  • 170 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki herbaty matcha
  • 3 łyżki mleka
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • garść pistacji
  • 350 g śmietanki 36%

Przygotowanie

Zadbaj o to, by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę. Jajka dokładnie zmiksuj, następnie dodawaj stopniowo cukier. Po zmiksowaniu wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Całość połącz z herbatą (matcha) rozpuszczoną w mleku. l Blachę o wymiarach 28×34 cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej na nią ciasto i wyrównaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 10 minut.

Następnie zwiń jeszcze ciepłą roladę i pozostaw ją do ostudzenia . l W tym czasie ubij śmietankę z odrobiną cukru. l Pistacje obierz i lekko rozdrobnij, wymieszaj z masą. l Ostudzone ciasto delikatnie rozwiń i posmaruj kremem śmietankowym. Następnie zwiń, owiń folią i wstaw do lodówki przynajmniej na dwie godziny.

Zobacz także: 

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas