Pistacjowa rozkosz
Pistacje? Mają szereg zastosowań kulinarnych. Sprawdzają się świetnie nie tylko jako przekąska, ale także jako dodatek do słodkich deserów.
Przygotowanie
Zadbaj o to, by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę. Jajka dokładnie zmiksuj, następnie dodawaj stopniowo cukier. Po zmiksowaniu wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Całość połącz z herbatą (matcha) rozpuszczoną w mleku. l Blachę o wymiarach 28×34 cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej na nią ciasto i wyrównaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 10 minut.
Następnie zwiń jeszcze ciepłą roladę i pozostaw ją do ostudzenia . l W tym czasie ubij śmietankę z odrobiną cukru. l Pistacje obierz i lekko rozdrobnij, wymieszaj z masą. l Ostudzone ciasto delikatnie rozwiń i posmaruj kremem śmietankowym. Następnie zwiń, owiń folią i wstaw do lodówki przynajmniej na dwie godziny.
Zobacz także: