Reklama

Pita z falafelem, sałatą i jogurtem

Składniki na falafele

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu i chili
  • 1/2 łyżeczki sody
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Składniki

  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielony ogórek
  • sałata
  • jogurt naturalny
  • 4 pity

Przygotowanie:

Zmiel blenderem wszystkie składniki na kotleciki z ciecierzycy - falafele. Dopraw do smaku przyprawami. Na patelni rozgrzej olej.

Nabieraj po łyżce masy i formuj małe, lekko spłaszczone kulki. Smaż 3 minuty z każdej strony. Odsącz na papierowym ręczniku. Umyj ogórek, pomidory, obierz cebulę. Pokrój warzywa na plasterki. Umyj i porwij sałatę. Rozkrój pity. Do każdej włóż liść sałaty, dwa ciepłe falafele i warzywa. Podawaj z jogurtem.

Zobacz także:



Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy