Pita z falafelem, sałatą i jogurtem
Składniki
na falafele
- 300 g ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- szczypta mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu i chili
- 1/2 łyżeczki sody
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 zielony ogórek
- sałata
- jogurt naturalny
- 4 pity
Przygotowanie:
Zmiel blenderem wszystkie składniki na kotleciki z ciecierzycy - falafele. Dopraw do smaku przyprawami. Na patelni rozgrzej olej.
Nabieraj po łyżce masy i formuj małe, lekko spłaszczone kulki. Smaż 3 minuty z każdej strony. Odsącz na papierowym ręczniku. Umyj ogórek, pomidory, obierz cebulę. Pokrój warzywa na plasterki. Umyj i porwij sałatę. Rozkrój pity. Do każdej włóż liść sałaty, dwa ciepłe falafele i warzywa. Podawaj z jogurtem.
Zobacz także: