Pizza domowa
Smakuje jak w pizzerii albo lepiej. Zwłaszcza pizza twarogowa...
Składniki na 2-4 porcje: 10 dag chudego twarogu, 1 żółtko, 6 łyżek oleju rzepakowego, 4 łyżki mleka, sól, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dag mąki, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 pomidory (10 dag), 1 puszka (400 ml) serc karczochów, 20 dag mozzarelli, 5 dag czarnych oliwek, 10 dag gotowanej szynki w plasterkach, pieprz, 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich, 3 łyżki startego parmezanu, bazylia i papryczki pepperoni do dekoracji, mąka do oprószenia stolnicy.
Z twarogu, żółtka, mleka, 4 łyżek oleju, mąki, proszku do pieczenia i szczypty soli utrzeć gładkie ciasto. Przełożyć je na stolnicę oprószoną mąką. Uformować podłużny, owalny placek o wymiarach 42 x 22 cm. Przełożyć go na blachę wyłożoną pergaminem.
Pomidory pokroić w plasterki. Serca karczochów osączyć z zalewy i pokroić na połówki. Mozzarellę pociąć w plasterki. Spód pizzy posmarować koncentratem pomidorowym. Rozłożyć na nim mozzarellę, pomidory, karczochy, plasterki szynki oraz oliwki. Skropić 2 łyżkami oleju. Posypać solą, pieprzem i startym parmezanem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 15-20 minut. Gotową pizzę udekorować papryczkami pepperoni i listkami bazylii.
Składniki na 8 porcji: 40 dag mąki, 4 dag świeżych drożdży, 4 łyżki oliwy, 15 dag orzechów włoskich, pieprz, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, suszony tymianek, bazylia i oregano, 25 dag pomidorków koktajlowych, 30 dag sera gorgonzola, 1/4 pęczka rukoli.
Mąkę przesiać do miseczki. Zrobić wgłębienie i wlać drożdże rozpuszczone w 200 ml ciepłej wody. Oprószyć mąką. Odstawić na 15 minut. Następnie do miseczki z mąką i zaczynem wsypać łyżeczkę soli i wlać 2 łyżki oliwy. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić je pod przykryciem na 30 minut.
Orzechy włoskie posiekać. Koncentrat pomidorowy wymieszać z resztą oliwy. Dodać po 2-3 szczypty suszonych ziół oraz pieprz i sól do smaku. Pomidorki pokroić na cząstki. Ser gorgonzola pokruszyć.
Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy oprószonej mąką. Podzielić na 8 porcji i z każdej uformować okrągły placek. Spody do pizzy ułożyć na dwóch blachach wyłożonych pergaminem. Posmarować przygotowanym sosem pomidorowym. Rozłożyć cząstki pomidorów, posypać orzechami i gorgonzolą. Kolejno wstawiać do piekarnika rozgrzanego do 225°C.
Piec 12-15 minut. Rukolę opłukać, osuszyć, ułożyć na upieczonych pizzerinkach.
Składniki na 4 porcje: 30 dag mąki, sól, 2 dag świeżych drożdży, 20 dag kurek (pieczarek), 1 łyżka oliwy, pieprz, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, suszone oregano i bazylia, 2 małe czerwone cebule, 25 dag mozzarelli , 6 dag rukoli, 4 plasterki szynki parmeńskiej, 3 dag startego parmezanu, mąka na stolnicę.
Mąkę przesiać do miseczki. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody. Wlać je do wgłębienia w mące i lekko oprószyć mąką (z brzegów kopczyka). Zaczyn odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Zagotować 100-125 ml wody. Przestudzić ją do temperatury pokojowej. Potem wymieszać z oliwą oraz szczyptą soli. Wlać do miseczki z mąką i zaczynem. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części, uformować z nich kule, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Koncentrat pomidorowy wymieszać z 2 łyżkami wody i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i bazylią. Cebulę obrać, pokroić w paseczki. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pociąć w cienkie plasterki. 3Kule ciasta rozwałkować na stolnicy na placki o śr. 25 cm. Ułożyć na blachach wyłożonych pergaminem. Posmarować sosem pomidorowym. Rozłożyć kurki, szynkę, cebulę i mozzarellę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20 minut. Gotowe pizze obłożyć rukolą i posypać startym parmezanem