Pizza jarzynowa bez grama mąki

Szukasz zdrowszej alternatywy dla tradycyjnej, wysokokalorycznej pizzy? Polecamy przepis na bezglutenową pizzę z warzywami. Bliscy będą zachwyceni!

Taka pizza świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Taka pizza świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.123RF/PICSEL

Składniki

  • spory kalafior (ok. 700 g)
  • jajko
  • 150 g żółtego sera
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • pęczek szparagów
  • młoda cukinia
  • pół pęczka bazylii
  • oliwa
  • ząbek czosnku
  • garść orzeszków piniowych lub ziemnych

Sposób przygotowania:

1. Kalafior myjemy i osuszamy, a następnie dzielimy na ćwiartki, wykrawamy głąb i ścieramy główkę na tarce o grubych oczkach.

2. Rozgrzewamy dużą patelnię i wrzucamy kalafior. Prażymy ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wbijamy jajko, a następnie ścieramy do niej żółty ser (na tarce o dużych oczkach). Dodajemy kalafior i dokładnie mieszamy.

3. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy z miski kalafiorową masę, przykładamy drugim arkuszem papieru i rozwałkowujemy na cienki placek. Pieczemy ok. 20 minut w 190°C.

4. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cukinię myjemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Blendujemy 3 łyżki oliwy, orzeszki, szczyptę soli i garść bazylii. Upieczony spód smarujemy sosem pomidorowym, układamy cukinię, szparagi, skrapiamy sosem z oliwy i wstawiamy do piekarnika na 5-7 minut. Podajemy ze świeżą bazylią.

Zobacz także:

Pizza z kozim seremStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas