Pizza kalafiorowa ze szparagami
Zaskocz domowników wykwintnymi daniami – niczym z restauracji. Wypróbuj przepis na oryginalną, doskonałą w smaku pizzę na bazie kalafiora ze szparagami.

Składniki
- 300 g kalafiora
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki mielonego lnu
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka oregano
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1/2 cukinii
- 1 pęczek szparagów
- 3 łyżki zielonego pesto ze słoiczka
- liście bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Kalafior zetrzyj na tarce. Do gorącej wody wsyp len i płatki owsiane. Wymieszaj. Mieszankę zagnieć z kalafiorem. Uformuj z niej placek jak na pizzę. Ułóż w natłuszczonej formie. Piecz 20 minut w 180°C.
2. Cukinię pokrój w plastry. Szparagom odetnij końce. Przetnij je na pół. Podpieczony spód posmaruj passatą. Posyp oregano. Rozłóż cukinię i szparagi. Piecz 20 minut. Na 2 minuty przed końcem na wierzchu pizzy rozsmaruj pesto. Przed podaniem udekoruj ją bazylią.
Zobacz także: